logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Muskátli

muskatli k Muskátli (Pelargonium)

A muskátli őshazája Dél-Afrika. Feltételezések szerint a föníciai hajósok vitték az ókori Görögországba. A muskátli neve is görög eredetű, a pelargos szóból. A ma termesztett virágok őse egy körülbelül 80cm magasra növő félcserje.
Elterjedését a XVII században indult keresztezések tették lehetővé, mivel így jöttek létre az alacsony szárú változatok, amik kényelmesen elhelyezhetők voltak, szinte mindenhol. Jelenleg több mint 300 alfaja létezik az elmúlt századokban végzett keresztezések eredménye képpen.

Fajtái

A muskátlit alap esetben három fő csoportba tudjuk sorolni:

  • egyszerű (vagy álló) muskátli - Szára egyenes, levelei erősek, levelein vékony barna színű gyűrű látható
  • futó- fél futó muskátli - Szára fél métertől akár másfél méterre is megnőhet, sok kisebb virágot hoz
  • nemes (vagy angol) muskátli - Erős szár, kemény levelek fodros virágzat jellemzi. Sokszor találhatunk különleges színvariációt is a lilától a pinken át a fehérig.

Általános színváltozatai az egyszerűbb piros, narancs, rózsaszín és fehér mellett számtalan különleges összetételben fellelhetők. 

Tartás, gondozás

Ahhoz, hogy szépen fejlődjön sok napfényre és melegre van szüksége. Szereti a déli, délnyugati illetve a délkeleti fekvésű helyeket. Levelei és virágai a teljes napfényt kedvelik (tűző napot is elviselik), viszont gyökerei érzékenyek a hőségre.
A muskátli egyes típusai viszonlag jól tűrik a hideget. Ennek ellenére télen tartsuk őket 12-15°C között, mert ennél hidegebb hőmérsékleten a levelek elszíneződhetnek. Hűvös, nedves helyen tartva gyökérbetegségek léphetnek fel.

Ültetés után 3-4 héttel tápoldatozással serkenthetjük a virágzást.
Növekedési időszakban ajánlott a rendszeres öntözés, de később elegendő 2 naponta locsolni. 30 °C fölött ajánlott a napi öntözés, főként a délutáni-esti órákban.

A muskátli elnyílt virágait folyamatosan távolítsuk el, ezzel is segítve a további virághozatalt.

Betegség, kártevő

muskátli ödémaGyakori betegsége a muskátli ödéma. A levelek hátoldalán kis méretű sárga pöttyök jelennek meg. Akkor jelentkezik, ha a virágot túlöntözték és a többletként felvett vízet a virág nem tudja elpárologtatni. A locsolás csökkentésével orvosolható.


muskátli levélfodrosodásA muskátli fontosabb vírusai a levélfodrosodás, a sárgaság, a gyűrűsfoltosság valamint a virágszín-törés-vírus. A fertőzött növényből a vírust nem lehet eltávolítani, ajánlott a fertőzött növény azonnali eltávoltítása, kertes házak esetén, ahol erre lehetőség van elégetése.


Xanthomonas hortorumA Xanthomonas hortorum pv. pelargonii baktérium okozta betegség (ha a tünet a dugványalapon van, fekete talpasságnak szokták nevezni) magas hőmérsékleten és magas páratartalom mellett járványszerű fertőzést okoz, és ha nem veszik idejében észre, akkor néhány hét leforgása alatt az összes egy helyen tartott muskátlit kipusztíthatja. A betegség jellegzetes tünete álló muskátlin a vizenyős levélfolt, amely az érközökben ék alakú, később beszáradva körkörösen zonált, barna-fekete színű. A folt kiterjedhet az egész levélfelületre, és ilyenkor az elszárad. Futómuskátlin a baktérium a levélnyelet támadja, ami elhal, és az amúgy folt nélküli levelek élettelenül csüngnek a száron, nem hullanak le. A másik jellemző tünet a szárrothadás, amikor a száron hosszúkás vizenyős foltok jelennek meg, amelyek később elrothadnak, és végül a teljes növény elpusztul. Amennyiben szükséges, rézhidroxiddal, rézoxikloriddal, vagy kasugamicinnel (pl. Kasumin) végezzünk permetezést.

Muskátli rozsdaA muskátli gombás betegségei közül a legfontosabb a muskátlirozsda, ami csak álló muskátlin fordul elő. Tünete a levelek színén jelentkező sárga, körkörös folt, a fonákon pedig barna spóratelepek. A betegség következtében a levelek elszáradnak, lehullanak, a növény felkopaszodik. Szükség esetén 7-10 naponként rozsda elleni szerekkel (pl. Saprol, Plantvax, Rubigan, plusz kontakt hatóanyag: pl. Dithane) végezzünk permetezést és folyamatosan távolítsuk el a beteg leveleket.

Botrytis cinereaBorús, párás időszakban veszélyezteti a muskátlit a botrítiszes betegség (Botrytis cinerea). Az ellene való védekezés alapja megfelelő szellőztetés, a felső öntözés mellőzése és a csepegésgátló belső fólia használata. A permetezésekhez pl. Amistar, Discus, Switch készítmények engedélyezettek.A muskátlik a felsoroltakon kívül további betegségekben is szenvedhetnek, amennyiben a fentebb leírtaktól eltérő tüneteket tapasztal, keressen meg minket bizalommal!

(forrás: Növénytár)