logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Krizantém

krizi kKrizantém (Chrysanthemum)

A Krizantém, vagy más néven Máriavirág ázsiai eredetű növény, mely több mint kétszáz fajtát foglal magába.  

A margarétafélékkel rokon virágok az ősz utolsó virágai, de egyes fajok május környékén bontják szírmaik. 
Gyakran népiesen, hibásan Krizantén-nak mondják írják.
Halottak napjának tipikus virágja.

Fajtái 

Fajtái közt egynyári és évelő változatok is megralálhatók. Ázsia szerte több fajuk vadon terem. Magyarországon három nagyob faj terjedt el. Egyszerű csoportosításban a nagyvirágú, álló- vagy cserepes és a csokros krizantémok.
A csokros krizantém kedvelt fajta a virágkötészetekben is, egy száron a csúcsa felé kisebb hajtások vannak, melyek végein több kisebb virág nyílik.
A cserpes változat jobban a mindenszentek - halottak napja idején, az őszi időszakban népszerűbb, főként a kerteket, sírokat színesítik.
A nagyvirágú változatuk is inkább sírkertek virágaiként terjedtek el, pedig a kertek díszeként is megállja helyét, az egyenként akár 12-14cm átmérőjű virágaival.
Legelterjedtebb színei: fehér, citromsárga, narancs, rózsaszín-lila árnyalatok valamint egyes fajoknál a vörös-bordó is megtalálható.

Tartás, gondozás

A túlzott meleget nem kedveli, a 30 °C feletti hőmérséklet már károsíthatja. Az őszi fajták jellemzően októberben virágoznak, de takarással ez novemberig kitolható. Ebből adódóan az őszi krizantémok ún. „rövidnappalos” növények, azaz virágzásukhoz napi 13–14 óra sötétre van szükség.Növekedés szerint megkülönböztetünk vágott virágnak alkalmas magas és cserepes termesztésre szánt, jól elágazó, alacsony fajtákat.

Betegség, kártevő

A krizantémot mintegy húsz vírus károsíthatja. Az utóbbi években rettegett betegsége a fehérrozsda. Baktériumos és gombás betegségei réztartalmú szerekkel kezelhetők. Károsítják az atkák, a levéltetvek, a tripsz, a levélfonálférgek és a poloskák is.