logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Egynyári, balkon növények

Egynyári virágok

Egynyári növénynek vagy egyéves növénynek a botanikában az olyan növényeket nevezzük, amelyek csíráznak, virágot hoznak és a termésérés után elpusztulnak, egy év időtartama alatt.
A valódi egyéves növények csak akkor élnek egy évnél hosszabb ideig, ha valami megakadályozza, hogy teremjenek.
A kertészetben egyéves növény alatt gyakran az olyan kültéri termesztésű növényeket értjük, amik tavasszal és nyáron ki vannak ültetve, és csak egy tenyészidőszakot élnek túl. 
Számos élelmiszernövény is egyéves vagy egyévesként termesztett, a legtöbb gabonanövényt beleértve.  A sárgarépa, zeller és a petrezselyem kétéves növények, amiket egyévesként termesztenek. A paradicsom évelő növény, amit egyévesként termesztenek. Az egyéves növény magtól magig tartó életciklusa egyes fajokban akár egy hónap alatt lezajlik, bár leggyakrabban több hónapig eltart.
Számos sivatagi egyéves növényt és egyes gyomnövényeket efemer növénynek neveznek, mert életciklusuk hossza mindössze néhány hét. Az év nagy részét magként várakozva töltik, várva a megfelelő csírázási körülményekre. A valódi egyéves növények közé tartozik a kukorica, a fejes saláta, a borsó, a karfiol, a görögdinnye, a bab.

Egynyári virágok közé tartoznak ( a teljesség igénye nélkül): Begónia, Rózsameténg, Kakastaréj, Dália, Lobélia, Petúnia, Porcsinrózsa, stb.

Kertészetünkben számos fatából válogathat kedvére. Egyes virágfajok esetében akár 4-6 színváltozat is előfordulhat!

http://pammerendre.hu/elso.htm