logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Egynyári, balkon növények

Lobélia

lobelia kLobélia (Lobelia erinus)

A flamand botanikusról, Matthias de L'Obelről elnevezett lobélia csodálatos, színes virágainak köszönheti, hogy különösen népszerű a növénykedvelők körében.  

A lobéliából létezik csüngő és álló változat is, magassága nem haladja meg a 25 centimétert. Kis mérete ellenére gyönyörű dísze lehet bármelyik erkélynek, a növény májustól októberig apró, virágokat hoz. A Dél-Afrikából származó faj ott évelő, ahol fagymentesen tudják teleltetni, de hazánkban egynyári virágként nevelik.

Fajtái 

Létezik fehér, rózsaszín változat, mégis a legelterjettebb a kék virágú lobélia. Álló változatai pl. a Lobelia speciosa vagy a Lobelia cardinalis. Ezek a fajok száras formában, kisebb bokrokat alkotnak. Magasságuk a csünkgőkhöz képest nagyobb (35-50cm). Az álló lobélia a kertekben mutatós virág, évente akár kétszer is virágzik. Színváltozatai a világos rózsaszíntől a vörösön át egészen a liláig megtalálhatók (fajonként eltérnek a változatok).

Tartás, gondozás

A Lobélia származásából eredően szereti a jó időt, víz- és fény igényes, de kellően meleg időben az árnyékosabb helyet is tolerálja. Lehetőleg törekedjünk arra, hogy a földje mindig nedves legyen.
Ha a fővirágzása után (júliusban) a hajtásokat 2/3-részben visszavágjuk, kedvező időjárás esetén még egyszer hoz virágot az évben, ami akár az első fagyokig díszítheti otthonunkat.

Ültetés után 3-4 héttel tápoldatozással serkenthetjük a virágzást.

Betegség, kártevő

A lobélia a vízhiányt nehezen viseli, könnyen elfonnyadhat, kiszáradhat.