logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Egynyári, balkon növények

Porcsinrózsa

porcsin2 kPorcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

Argentína és Brazília területéről származó, pozsgás növény. Mérsékelt égöv alatt kedvelt kerti-, sziklakerti növény, de virágládákba, vegyes virágágyakba is ültetik.
Elterülő hajtásai, akár 15-20 cm-esre is megnőnek. Hosszúkás, húsos, szórt vagy csomókban növő levelei 2-3 cm hosszúak. Virágai a hajtások végein nyár elejétől egészen ősz elejéig nyílnak a kb. 2-3 cm-es átmérőjű, öt selymes szirmú, csésze alakú virágai.

Fajtái 

A legelterjedtebb az ágyásszegélybe vagy ládába ültetett sokszínű, kisebb termetű porcsinrózsa, de létezik nagyvirágú változata, mely balkonnövényként lehet jó választás. A nagyvirágú változatok levelei szélesebbek, laposabbak, szára hosszabbra nő. Virágai csoktron belül jellemzően egyszínűek.

Tartás, gondozás

A porcsinrózsa fagyra érzékegy növény. A nyári napsütésben érzi igazán jól magát. Bár rendszeres öntözést igényel, de ez 30°C körüli hőmérsékleten is csupán napi egyszeri alkalmat jelent. Pozsgás levelei jól tárolják a vizet, így folymatosan virágzik. Tápoldatozásra nem tart igényt.

Betegség, kártevő

Gyakori korokozói a levéltetvek. Rovarölő szerrel védekezhetünk ellenük.