logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Egynyári, balkon növények

Petúnia

petunia kPetúnia (Petunia)

A petúnia  Dél-amerikai eredetű, trombitaforma virágú növény, főként Brazília őserdeiben őshonos. Ebbe a nemzetségbe több mint 25 faj tartozik. Ebből került ki a kertészek által előállított petúnia hibrid faj. A petúnia név a francia nyelvből ered.
A petúniák azért lettek kedvelt kerti növények, mert virágzásuk több hónapon keresztül tart, kedvelik a napos meleg klímát, és aránylag kevés gondozást igényelnek. Alkalmazási területük is széles, nagy színfoltok kialakításához is ideális választás, de erkélyre vagy balkonra ládába ültetve, sírokra vagy futónövénynek is ültethető. Virágzásuk folyamatos öntisztuló. Édes illatukat éjszaka engedik ki.

Fajtái

Balkonokba első sorban a futó változata a kedvelt. 60-80cm-es hajtásain rengeteg virágot hoz, amik akár hónapokig meg is maradhatnak, így egész nyáron virágba borítva a teret.
Kertbe is kiültethetjük, álló változata jól tűri a déli napsütést is.
Színváltozatai a fehértől a rózsaszínes árnyalatokon át egészen a sötét liláig tartanak, de nem ritkák a tarka változatok sem.

Tartás, gondozás

A ládában, cserépben tartott virágok esetében nagyon fontos a megfelelő tápanyag ellátás. A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálás hiányában a virágait hamar elhullajtja. Öntözései si igen fontos, ajánlott naponta kétszer (pl. reggel-este), mert az átmeneti vízhiány a virágok tartós elvesztését okozza.
Futó változatok esetében a virág folyamatos metszése is szükséges, hajtásait ne engedjük 60-70cm-nél hosszabbra nőni.
Az álló társaik némileg igénytelenebbek, de a megfelelő öntözés és tápoldatozás szintén fontos. 

Betegség, kártevő

A csigák nagyon kedvelik a petúnia virágjait. Az öntözés és tápoldatozás is igen fontos.