logotype
  • image1 Ma kéz-meleg tavasz ölelt át s pár órára itt hagyta virágillatát… (Kun Magdolna)
  • image2 Boldog hajó, ki így ér kikötőbe, Hol elcsitul a szív romlott kazánja, És megpihen virágokkal benőve... (Tóth Árpád)
  • image3 Nyári hajnalon ébred a rét. Kéken a katáng nyitja a szemét... (Varga Imre)

Egynyári, balkon növények

Egynyári virágok

Egynyári növénynek vagy egyéves növénynek a botanikában az olyan növényeket nevezzük, amelyek csíráznak, virágot hoznak és a termésérés után elpusztulnak, egy év időtartama alatt.
A valódi egyéves növények csak akkor élnek egy évnél hosszabb ideig, ha valami megakadályozza, hogy teremjenek.
A kertészetben egyéves növény alatt gyakran az olyan kültéri termesztésű növényeket értjük, amik tavasszal és nyáron ki vannak ültetve, és csak egy tenyészidőszakot élnek túl. 
Számos élelmiszernövény is egyéves vagy egyévesként termesztett, a legtöbb gabonanövényt beleértve.  A sárgarépa, zeller és a petrezselyem kétéves növények, amiket egyévesként termesztenek. A paradicsom évelő növény, amit egyévesként termesztenek. Az egyéves növény magtól magig tartó életciklusa egyes fajokban akár egy hónap alatt lezajlik, bár leggyakrabban több hónapig eltart.
Számos sivatagi egyéves növényt és egyes gyomnövényeket efemer növénynek neveznek, mert életciklusuk hossza mindössze néhány hét. Az év nagy részét magként várakozva töltik, várva a megfelelő csírázási körülményekre. A valódi egyéves növények közé tartozik a kukorica, a fejes saláta, a borsó, a karfiol, a görögdinnye, a bab.

Egynyári virágok közé tartoznak ( a teljesség igénye nélkül): Begónia, Rózsameténg, Kakastaréj, Dália, Lobélia, Petúnia, Porcsinrózsa, stb.

Kertészetünkben számos fatából válogathat kedvére. Egyes virágfajok esetében akár 4-6 színváltozat is előfordulhat!

http://pammerendre.hu/elso.htm

Legyezővirág

legyezovirag kLegyezővirág (Scaevola aemula)

Észak-Ausztráliában őshonos növény, mely a goodeniaceae (kétszikű, csengetyükeképüek) családjába tartozik.  

Az akár 50cm-re is megnövő virág szárainak kb. fele tüske szerűen válik ki, melyen kékes-lilás színárnyaltú virágokat hoz.
Származásából eredően jól tűri a nedves, meleg időt. Megfelelő idő esetén egész nyáron virágzik

Bővebben: Legyezővirág

Petúnia

petunia kPetúnia (Petunia)

A petúnia  Dél-amerikai eredetű, trombitaforma virágú növény, főként Brazília őserdeiben őshonos. Ebbe a nemzetségbe több mint 25 faj tartozik. Ebből került ki a kertészek által előállított petúnia hibrid faj. A petúnia név a francia nyelvből ered.
A petúniák azért lettek kedvelt kerti növények, mert virágzásuk több hónapon keresztül tart, kedvelik a napos meleg klímát, és aránylag kevés gondozást igényelnek. Alkalmazási területük is széles, nagy színfoltok kialakításához is ideális választás, de erkélyre vagy balkonra ládába ültetve, sírokra vagy futónövénynek is ültethető. Virágzásuk folyamatos öntisztuló. Édes illatukat éjszaka engedik ki.

Bővebben: Petúnia

Lobélia

lobelia kLobélia (Lobelia erinus)

A flamand botanikusról, Matthias de L'Obelről elnevezett lobélia csodálatos, színes virágainak köszönheti, hogy különösen népszerű a növénykedvelők körében.  

A lobéliából létezik csüngő és álló változat is, magassága nem haladja meg a 25 centimétert. Kis mérete ellenére gyönyörű dísze lehet bármelyik erkélynek, a növény májustól októberig apró, virágokat hoz. A Dél-Afrikából származó faj ott évelő, ahol fagymentesen tudják teleltetni, de hazánkban egynyári virágként nevelik.

Bővebben: Lobélia

Porcsinrózsa

porcsin2 kPorcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

Argentína és Brazília területéről származó, pozsgás növény. Mérsékelt égöv alatt kedvelt kerti-, sziklakerti növény, de virágládákba, vegyes virágágyakba is ültetik.
Elterülő hajtásai, akár 15-20 cm-esre is megnőnek. Hosszúkás, húsos, szórt vagy csomókban növő levelei 2-3 cm hosszúak. Virágai a hajtások végein nyár elejétől egészen ősz elejéig nyílnak a kb. 2-3 cm-es átmérőjű, öt selymes szirmú, csésze alakú virágai.

Bővebben: Porcsinrózsa